vad blir det till middag?

År 2006 dödades 3 000 000 grisar i Sverige. Hangrisarna kastreras någon dag efter födseln, bland annat för att påverka köttets lukt och smak. Ingreppet görs utan bedövning och är mycket smärtsamt. Efter ungefär en månad skiljs smågrisarna från mamman. Det är mycket tidigare än den naturliga tiden för avvänjning, som är cirka 17 veckor hos grisar.
Efter tre månader intensifieras uppfödningen. Grisarna hålls cirka tio individer per box inomhus i stora stallar. Trängsel och konkurrens vid de två till tre måltiderna per dag gör att grisarna stressas. Detta kan leda till diarré, magsår och beteendestörningar. 99 procent av grisarna får aldrig vara utomhus.
Vid ungefär sex månaders ålder transporteras grisarna till ett slakteri. Där hissas de ned i koldioxid för att förlora medvetandet. Efter det dödas de genom att halsen skärs upp och de förblöder.
Texten är tagen ur ett informationsblad från Djurens Rätt.
martina

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0